Loading...

Akadémia

Élő hagyomány – Sport – Kikapcsolódás

A Pilis hegység gyönyörű környezetében, a festői Majdán-fennsíkon elterülő pomázi Magyar Vár Táborban várunk szeretettel minden érdeklődőt, aki szeretné elsajátítani a lovasíjászat technikáját, e hosszú múltra visszatekintő, mára sportággá fejlődő hagyományt. A szabadidő kellemes eltöltésére vagy családi kikapcsolódásra vágyók, a lovastúrák mellett 25 hektáros autentikus környezetben tökéletesíthetik lovas- és íjásztudásukat is.

A három speciálisan kiépített pályán zajló lovasíjász edzések, három különböző stílusban, magyar, lengyel és koreai technikai versenyszámra készítenek fel. Akadémiai tagjaink számára a rendszeres edzéseken felül, folyamatosan biztosítjuk a nemzetközi és hazai versenyeken, edzőtáborokban illetve bemutatókon történő részvételt. A szakmai képzés a magyarországi és külföldi központjainkban párhuzamosan zajlik.

Magyar Lovasíjász Akadémia SE (Némethy Lovasíjász Akadémia)
A Magyar Lovasíjász Akadémia Sportegyesület 2011.04.16-án alakult. Központunk Pomázon a Pilis hegy lábánál, a Magyar Vár Tábor területén található. Elhivatott és összetartó közösség vagyunk, több mint 380 kiváló akadémiai taggal. Fő tevékenységünk a lovasíjász utánpótlásképzés és tehetséggondozás, a rekreációs célú lovasoktatás, illetve az íjászat és lovasíjászat népszerűsítése, melyben ősi hagyományaink és a korszerű íjásztechnika ötvöződik. Működésünk emellett kiterjed hazai és nemzetközi szakmai edzőtáborok, rendezvények szervezésére, lebonyolítására. Tagjaink rendszeresen hazai helyi, regionális és határokon átívelő versenyeken mérettetik meg magukat kiemelkedő eredményekkel.

Közvetlen célunk a lovassport népszerűsítése, közösségépítő társadalmi szerepvállalásunk erősítése, kiemelve a sportág testi és lelki egészségmegőrző hatását, a kultúrák találkozásának megteremtését, továbbá a nemzetközi együttműködések, a hazai turizmus és a magyar hagyományőrző kulturális értékeink erősítését.

Fontosnak tartjuk, hogy külföldön is megismertessük a magyar lovasíjász technikát, meghatározó magyar értékeinket. Egyesületünk tagja a Nemzetközi Lovasíjász Szövetségnek (IHAA – International Horseback Archery Alliance), melynek célja, hogy fórumot teremtsen az eltérő nemzetiségű és technikával rendelkező lovasíjászok találkozóinak. A tagok technikai tudásuk gyarapítása mellett közös versenyeken mérik össze erejüket, mely óriási motivációt jelent számukra.

Magyarország vezető pozíciót tölt be a nemzetközi lovasíjász világban, óriási sikereinknek köszönhetően megítélésünk rendkívül pozitív. A tehetségek kibontakoztatása mellett erősítjük a hazai és határon túli sportbarátságok elmélyítését, a külföldi lovasíjász klubokkal szoros szakmai együttműködést ápolunk.

Számos kulturális-társadalmi rendezvényen képviseltetjük magunkat, melynek célja a nemzeti kultúra terjesztése: Magyarok Országos Gyülekezete, Lovas Majális Pomáz, Árpád napi rendezvények, Kurultáj, Sziget Fesztivál, Budapesti és Szentendrei Nagy Sportágválasztó.

A jövőben is erősíteni kívánjuk szakmai sikereinket. Megkezdtük egy olyan program végrehajtását, amely igyekszik a sporttörvényhez igazítani a hazai lovasíjász életet és annak versenyrendszerét. Bízunk benne, hogy olyan minden egyesület által elfogadható verseny- és szabályrendszert sikerül kidolgozni, amely mentén a különböző stílusirányzatok, módszerek ellenére azonos esélyegyenlőséggel vehet részt bármely sporttársunk a hazai és nemzetközi versenyeken.
Eredményeink
2020-AS ÉV:
• Ifjúsági és felnőtt lovasíjász világkupa (2020):
- 27 versenyző
- 5 ország (Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia és Törökország)
- 38 akadémiai helyezés

• Lovasíjász háziverseny (2020):
- 27 versenyző / 33 akadémiai helyezés

• Magyar lovasíjász kupa versenysorozat előkészítő versenye (2020):
- 30 versenyző / 36 akadémiai helyezés

2019-ES ÉV:
- Részvétel 14 versenyen (ebből 8 az IHAA közreműködésével valósult meg): összesen 111 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2019-BEN:
• Árpád Kupa 2019
- 4 ország / 11 versenyző
- 8 akadémiai helyezés

Gyermek és Ifjúsági Lovasíjász Világbajnokság 2019:
- 11 ország / 44 versenyző
- 12 akadémiai helyezés

Lovasíjász Extrém 2019: (A világkupa legeredményesebb versenyzőivel.)
- DIGI Sport élő közvetítés és összefoglaló videók készítése
- 8 ország / 16 versenyző
- 7 magyar akadémiai helyezés

• Nemzetközi Lovasíjász Világkupa és Nagydíj 2019:
– több száz látogató
- 13 ország / 63 versenyző
- 14 magyar akadémiai helyezés

2018-AS ÉV:
- Részvétel 6 versenyen, amelyek az IHAA közreműködésével valósultak meg: összesen 79 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2018-ban:
• I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság 2018:
– több száz látogató
- DIGI Sport élő közvetítés és összefoglaló videók készítése
- 25 ország / 101 versenyző
- 15 magyar akadémiai helyezés

2017-ES ÉV:
- Részvétel 2 versenyen, amelyek az IHAA közreműködésével valósultak meg: összesen 30 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2017-ben:
Nemzetközi Lovasíjász Világkupa és Nagydíj 1. állomás 2017:
- 12 ország / 50 versenyző
- 15 magyar akadémiai helyezés

Részletes eredménylista a Versenyek/Eredmények menüpont alatt.

IHAA eredmények: https://ihaa.eu/
Fenntarthatóság
Fenntarthatósági programunkat EZEN a linken érheti el.
Társadalmi szerepvállalás
Az akadémia szakmai tevékenységén keresztül jelentős társadalmi szükségletet tölt be, működésünk hozzájárul a kulturális élet, a sportturizmus, az egészségmegőrzés és a környezettudatosság területén mutatkozó igényeknek.

Szívügyünk a lovasíjászat, mint hagyományőrző sporttevékenység társadalmi erősítése. Mindent megteszünk a Magyarországon élő tehetséges fiatal sportolók támogatásában nemcsak hazai, de külföldi versenyeztetésük egyesületi szponzorálásán keresztül is. Ennek keretében az akadémia ifjú tagjai nemzetközi edzőtáborokban készülnek fel, illetve évente 5-6 hazai és külföldi versenyen mérettetik meg magukat, kimagasló eredménnyel. Óriási büszkeség számunkra, hogy tanítványaink a 2015-2018. évi versenyek 80%-át megnyerték, erősítve ez által országimázsunkat, illetve a hazai turisztikai potenciált.

Elhivatottak vagyunk az egészséges életmód népszerűsítésében. Célcsoportunk szinte a teljes társadalmi palettát lefedi. Kisgyermekek, fiatalok, középkorúak, de akár szépkorúak is elsajátíthatják a lovaglás, az íjászat és a lovasíjászat technikáját, akár rekreációs tevékenység céljával, akár profi versenyzői elhivatottságból. A lovasíjászaton keresztül megismerhető őseink hagyománya és kultúrája, emellett a mentális és fizikai képességek is kiválóan fejleszthetők. A képesség- és készségfejlesztés lóháton közvetve megoldást jelenthet a tanulási nehézségek, az önbizalomhiány, a beilleszkedési probléma, a konfliktushelyzetek kezelésében, valamint az önmegvalósítás terén is.

Segítjük az ifjú lovasíjászok képességeinek kibontakozását és szakmai, elméleti képzését. Felkaroljuk a hátrányos helyzetű fiatalokat, a sporton keresztül egy egészséges életformát és tartalmas életcélt mutatunk számukra. Lovasfelszerelést biztosítunk részükre, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak a hazai és határon túli junior versenyeken. Munkánk eredményeként mára több ezer fiatalnak közvetítünk értéket nemcsak kulturális, de egészségmegőrző és környezeti fenntarthatósági aspektusból egyaránt. Nagy hangsúlyt kap képzéseinken a természeti környezetünk megóvása, melynek keretében rendszeresen szemétgyűjtő alkalmakat szervezünk és ügyelünk a szelektív hulladéktárolásra.

Hetedik éve veszünk részt a Nagy Sportágválasztó rendezvényein. Több olyan új tag lépett be egyesületünkbe, akik az esemény keretében találkoztak velünk, később az akadémia tagjaiként szép eredményeket értek el, tudásukat hazai és külföldi versenyeken kamatoztathatták. A Nagy Sportágválasztó lehetőséget ad a gyermekeknek és szüleiknek a legtesthezállóbb sportág megtalálására, hogy ez által minél több fiatal rátalálhasson a mozgás szeretetére, illetve sokszor egy új életcélra is.

Aktívan veszünk részt olyan társadalmi rendezvényeken, melynek célja a nemzeti kultúra ápolása. Fontosnak tartjuk, hogy külföldön is megismertessük az autentikus magyar tradíciókat.

Edzőink

Némethy Zoltán
Elnök
Némethy Christoph
VEZETŐEDZŐ
Stier Edit
lovasedző, lóasszisztált alternatív képességfejlesztő szakember
Maucha Gergely
Lovasedző
Nyitrai-Berdin Bianka
Lovasedző
Józsa Bence
Lovasedző