Loading...

Akadémia

Élő hagyomány – Sport – Kikapcsolódás

A Pilis hegység gyönyörű környezetében, a festői Majdán-fennsíkon elterülő pomázi Magyar Vár Táborban várunk szeretettel minden érdeklődőt, aki szeretné elsajátítani a lovasíjászat technikáját, e hosszú múltra visszatekintő, mára sportággá fejlődő hagyományt. A szabadidő kellemes eltöltésére vagy családi kikapcsolódásra vágyók, a lovastúrák mellett 25 hektáros autentikus környezetben tökéletesíthetik lovas- és íjásztudásukat is.

A három speciálisan kiépített pályán zajló lovasíjász edzések, három különböző stílusban, Tower, Hunt és Raid technikai versenyszámra készítenek fel. Akadémiai tagjaink számára a rendszeres edzéseken felül, folyamatosan biztosítjuk a nemzetközi és hazai versenyeken, edzőtáborokban illetve bemutatókon történő részvételt. A szakmai képzés a magyarországi és külföldi központjainkban párhuzamosan zajlik.

NÉMETHY LOVASÍJÁSZ AKADÉMIA
A Magyar Lovasíjász Akadémia Sportegyesület 2011.04.16-án alakult, a Némethy Lovasíjász Akadémia Sportegyesület pedig 2022.08.15-én jött létre. Központunk Pomázon a Pilis hegy lábánál, a Magyar Vár Tábor területén található. Elhivatott és összetartó közösség vagyunk, több mint 380 kiváló akadémiai taggal. Fő tevékenységünk a lovasíjász utánpótlásképzés és tehetséggondozás, a rekreációs célú lovasoktatás, illetve az íjászat és lovasíjászat népszerűsítése, melyben ősi hagyományaink és a korszerű íjásztechnika ötvöződik. Működésünk emellett kiterjed hazai és nemzetközi szakmai edzőtáborok, rendezvények szervezésére, lebonyolítására. Tagjaink rendszeresen hazai helyi, regionális és határokon átívelő versenyeken mérettetik meg magukat kiemelkedő eredményekkel.

Közvetlen célunk a lovassport népszerűsítése, közösségépítő társadalmi szerepvállalásunk erősítése, kiemelve a sportág testi és lelki egészségmegőrző hatását, a kultúrák találkozásának megteremtését, továbbá a nemzetközi együttműködések, a hazai turizmus és a magyar hagyományőrző kulturális értékeink erősítését.

Fontosnak tartjuk, hogy külföldön is megismertessük a magyar lovasíjász technikát, meghatározó magyar értékeinket. Egyesületünk tagja a Nemzetközi Lovasíjász Szövetségnek (IHAA – International Horseback Archery Alliance), melynek célja, hogy fórumot teremtsen az eltérő nemzetiségű és technikával rendelkező lovasíjászok találkozóinak. A tagok technikai tudásuk gyarapítása mellett közös versenyeken mérik össze erejüket, mely óriási motivációt jelent számukra.

Magyarország vezető pozíciót tölt be a nemzetközi lovasíjász világban, óriási sikereinknek köszönhetően megítélésünk rendkívül pozitív. A tehetségek kibontakoztatása mellett erősítjük a hazai és határon túli sportbarátságok elmélyítését, a külföldi lovasíjász klubokkal szoros szakmai együttműködést ápolunk.

Számos kulturális-társadalmi rendezvényen képviseltetjük magunkat, melynek célja a nemzeti kultúra terjesztése: Magyarok Országos Gyülekezete, Lovas Majális Pomáz, Árpád napi rendezvények, Kurultáj, Sziget Fesztivál, Budapesti és Szentendrei Nagy Sportágválasztó.

A jövőben is erősíteni kívánjuk szakmai sikereinket. Megkezdtük egy olyan program végrehajtását, amely igyekszik a sporttörvényhez igazítani a hazai lovasíjász életet és annak versenyrendszerét. Bízunk benne, hogy olyan minden egyesület által elfogadható verseny- és szabályrendszert sikerül kidolgozni, amely mentén a különböző stílusirányzatok, módszerek ellenére azonos esélyegyenlőséggel vehet részt bármely sporttársunk a hazai és nemzetközi versenyeken.
Eredményeink

2023-AS ÉV:
• Ifjúsági és Felnőtt Lovasíjász Világbajnokság (2023)
- 51 versenyző
- 14 ország (Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Kazahsztán, Lengyelország,
Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Törökország)
- 15 akadémiai helyezés

2022-ES ÉV:
• Ifjúsági és Felnőtt Lovasíjász Világbajnokság (2022)
- 56 versenyző
- 12 ország (Csehország, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország,
Moldova, Mongólia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország)
- 26 akadémiai helyezés

2021-ES ÉV:
• Ifjúsági és Felnőtt Lovasíjász Világkupa (2021)
- 21 versenyző
- 5 ország (Franciaország, Magyarország, Németország, Oroszország, Spanyolország)
- 26 akadémiai helyezés

• II. Gyermek és Ifjúsági Lovasíjász Világbajnokság (2021):
- 16 versenyző
- 2 ország (Franciaország, Magyarország)
- Több mint 12 akadémiai helyezés

2020-AS ÉV:
• Ifjúsági és felnőtt lovasíjász világkupa (2020):
- 27 versenyző
- 5 ország (Csehország, Magyarország, Németország, Szlovákia és Törökország)
- 38 akadémiai helyezés

• Lovasíjász háziverseny (2020):
- 27 versenyző / 33 akadémiai helyezés

• Magyar lovasíjász kupa versenysorozat előkészítő versenye (2020):
- 30 versenyző / 36 akadémiai helyezés

2019-ES ÉV:
- Részvétel 14 versenyen (ebből 8 az IHAA közreműködésével valósult meg): összesen 111 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2019-BEN:
• Árpád Kupa 2019
- 4 ország / 11 versenyző
- 8 akadémiai helyezés

Gyermek és Ifjúsági Lovasíjász Világbajnokság 2019:
- 11 ország / 44 versenyző
- 12 akadémiai helyezés

Lovasíjász Extrém 2019: (A világkupa legeredményesebb versenyzőivel.)
- DIGI Sport élő közvetítés és összefoglaló videók készítése
- 8 ország / 16 versenyző
- 7 magyar akadémiai helyezés

• Nemzetközi Lovasíjász Világkupa és Nagydíj 2019:
– több száz látogató
- 13 ország / 63 versenyző
- 14 magyar akadémiai helyezés

2018-AS ÉV:
- Részvétel 6 versenyen, amelyek az IHAA közreműködésével valósultak meg: összesen 79 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2018-ban:
• I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság 2018:
– több száz látogató
- DIGI Sport élő közvetítés és összefoglaló videók készítése
- 25 ország / 101 versenyző
- 15 magyar akadémiai helyezés

2017-ES ÉV:
- Részvétel 2 versenyen, amelyek az IHAA közreműködésével valósultak meg: összesen 30 dobogós helyezés

KIEMELT ESEMÉNYEINK 2017-ben:
Nemzetközi Lovasíjász Világkupa és Nagydíj 1. állomás 2017:
- 12 ország / 50 versenyző
- 15 magyar akadémiai helyezés

Részletes eredménylista a Versenyek/Eredmények menüpont alatt.

IHAA eredmények: https://ihaa.eu/
Fenntarthatóság
Fenntarthatósági programunkat EZEN a linken érheti el.
Társadalmi szerepvállalás
Az akadémia szakmai tevékenységén keresztül jelentős társadalmi szükségletet tölt be, működésünk hozzájárul a kulturális élet, a sportturizmus, az egészségmegőrzés és a környezettudatosság területén mutatkozó igényeknek.

Szívügyünk a lovasíjászat, mint hagyományőrző sporttevékenység társadalmi erősítése. Mindent megteszünk a Magyarországon élő tehetséges fiatal sportolók támogatásában nemcsak hazai, de külföldi versenyeztetésük egyesületi szponzorálásán keresztül is. Ennek keretében az akadémia ifjú tagjai nemzetközi edzőtáborokban készülnek fel, illetve évente 5-6 hazai és külföldi versenyen mérettetik meg magukat, kimagasló eredménnyel. Óriási büszkeség számunkra, hogy tanítványaink a 2015-2018. évi versenyek 80%-át megnyerték, erősítve ez által országimázsunkat, illetve a hazai turisztikai potenciált.

Elhivatottak vagyunk az egészséges életmód népszerűsítésében. Célcsoportunk szinte a teljes társadalmi palettát lefedi. Kisgyermekek, fiatalok, középkorúak, de akár szépkorúak is elsajátíthatják a lovaglás, az íjászat és a lovasíjászat technikáját, akár rekreációs tevékenység céljával, akár profi versenyzői elhivatottságból. A lovasíjászaton keresztül megismerhető őseink hagyománya és kultúrája, emellett a mentális és fizikai képességek is kiválóan fejleszthetők. A képesség- és készségfejlesztés lóháton közvetve megoldást jelenthet a tanulási nehézségek, az önbizalomhiány, a beilleszkedési probléma, a konfliktushelyzetek kezelésében, valamint az önmegvalósítás terén is.

Segítjük az ifjú lovasíjászok képességeinek kibontakozását és szakmai, elméleti képzését. Felkaroljuk a hátrányos helyzetű fiatalokat, a sporton keresztül egy egészséges életformát és tartalmas életcélt mutatunk számukra. Lovasfelszerelést biztosítunk részükre, hogy egyenlő esélyekkel indulhassanak a hazai és határon túli junior versenyeken. Munkánk eredményeként mára több ezer fiatalnak közvetítünk értéket nemcsak kulturális, de egészségmegőrző és környezeti fenntarthatósági aspektusból egyaránt. Nagy hangsúlyt kap képzéseinken a természeti környezetünk megóvása, melynek keretében rendszeresen szemétgyűjtő alkalmakat szervezünk és ügyelünk a szelektív hulladéktárolásra.

Sokadik éve veszünk részt a Nagy Sportágválasztó rendezvényein. Több olyan új tag lépett be egyesületünkbe, akik az esemény keretében találkoztak velünk, később az akadémia tagjaiként szép eredményeket értek el, tudásukat hazai és külföldi versenyeken kamatoztathatták. A Nagy Sportágválasztó lehetőséget ad a gyermekeknek és szüleiknek a legtesthezállóbb sportág megtalálására, hogy ez által minél több fiatal rátalálhasson a mozgás szeretetére, illetve sokszor egy új életcélra is.

Aktívan veszünk részt olyan társadalmi rendezvényeken, melynek célja a nemzeti kultúra ápolása. Fontosnak tartjuk, hogy külföldön is megismertessük az autentikus magyar tradíciókat.